Regionale verschillen
Ubasti Consultancy Belgium
Regionale verschillen
De West-Vlamingen worden gezien als stugge doorzetters met een no-nonsense mentaliteit en directe communicatie en zijn van oudsher de ondernemers, handelaren van Vlaanderen. In West-Vlaanderen bevinden zich dan ook veel familiebedrijven die de lokale identiteit en historiek bewaken.
De Oost-Vlaming daarentegen is wat meer bedachtzamer en handelt diplomatischer. De hoofdstad van Oost-Vlaanderen,Gent, kent een rijke geschiedenis in biotechnologie en is één van de grootste biotechclusters in Europa.
De Antwerpenaren hebben al eeuwen last van een arrogant imago ze hebben “een dikke nek” en een “groot bakkes”. Men schat zichzelf hoger in dan de anderen en men heeft een brutale mond.
Een bekend Antwerps gezegde luid zelfs : “ Antwerpen is ’t stad, al de rest is parking.”
Antwerpen is al sinds de 16e eeuw het grootste diamantcentrum ter wereld. Het heeft grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa, en is al eeuwen lang een pionier in de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen. Met de op 1 na grootste zeehaven in Europa en haar strategische ligging op het snijpunt van belangrijke handelsstromen is Antwderpen de economische motor van Vlaanderen en de slagader voor de Belgische economie.
In het Belgische Limburg staat men bekend voor hun open en gastvrijheid. De logistiek is één van de speerpuntsectoren van de Limburgse economie.
Op het voormalige Ford fabriek terrein met zijn circa 134 hectare is geïnvesteerd in een nieuw duurzaam herontwikkelingsproject, “Genk Green Logistics”. De opslagruimtes, hallen en kantoren zijn bestemd voor lokale bedrijven in de e-commerce sector en de maakindustrie maar ook om internationale spelers aan te trekken.
Op het terrein bevind zich ook SmartPort Limburg ,een centrale ontmoetingsplaats voor de logistieke sector waar innovatie, samenwerking tussen industrie en start-ups, digitalisering centraal staat. Met deze innovatieve duurzame projecten is de economische toekomst van de regio Limburg als logistieke hotspot verzekerd.
De stad Leuven in de provincie Vlaams-Brabant is door de Europese commissie uitgeroepen tot meest innovatieve stad van Europa.
Als het “Silicon Valley” van België is Leuven een verzamelplaats van innovatieve bedrijven in de hightech, artificiële intelligentie, deep learning en andere slimme hightech oplossingen. Leuven is eveneens de thuisbasis van de grootste bierproducent ter wereld ,AB Inbev.
Hoe zuidelijker men afzakt in Vlaanderen en hoe dichter men bij de Brusselse grens aankomt hoe groter de kans is dat Vlamingen ook Franssprekend zijn.
Brussel is officieel een tweetalig gebied hoewel er maar weinig mensen de Nederlandse taal beheersen.
Het is de belangrijkste locatie voor media-activiteiten en creatieve mediabedrijven en is de thuishaven van de Vlaamse openbare omroep voor radio en televisie, Vrt en zijn Waalse tegenhanger RTBF. Samen met de audiovisuele sector vormt de reclame, design en marketing sector de belangrijkste motor van de Brusselse economie. Ongeveer 15 procent van het totale personeelsbestand van Brussel zijn actief in deze sectoren.
Luik is de economische hoofdstad van Wallonië . Het heeft een sterke industriële traditie en er werd stevig geïnvesteerd in sectoren als biotechnologie en vooral in de lucht -en ruimtevaart waarmee men internationale erkenning geniet.
De haven van Luik is de grootste binnenhaven van België en de 3e grootste binnenhaven van Europa.
Mentaliteitsverschillen & economische groei
Tussen de Vlamingen en de Walen, Brusselaars verschillen de mentaliteitsverschillen in principe niet zo veel. De Walen meer de zuidelijke cultuur aanhangen in het algemeen wat minder stug en meer open, vlotter in de omgang zijn. De walen zijn trots op hun taal en vinder minder geacht om Nederlands te spreken omdat het Frans meer weg heeft van een wereldtaal, simpelweg omdat het meer gesproken wordt binnen en buiten Europa.
Walen zijn dan ook wat gevoeliger voor de Franse en zuiderse cultuur. Een Vlaming heeft een vrij sterke binding met zijn Vlaamse identiteit waarbij een Waal veel vlugger van zichzelf zal zeggen dat hij Belg is. Maar uiteindelijk is het gedeelde pragmatisme, de cultuur van het diplomatische onderhandelen, de nederigheid en het gevoel voor surrealisme wat de Belgen gemeen hebben en elkaar bind.
Het verschil in de economische groei tussen Vlaanderen en Wallonië is een opmerkelijke tendens. Sinds 2010 groeit de Vlaamse economie exponentieel ten opzichte van de Waalse en Brusselse en is de werkloosheidsgraad aanzienlijk lager Daarbij zien we in de werkeloosheidsgraad van 10% in Wallonië, een groot verschil met de 4,4% in Vlaanderen
Eveneens is er een merkbaar verschil in het ondernemerschap. België telt meer dan 1 miljoen ondernemingen met meer dan 60% in het Vlaams Gewest , 10% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en minder dan 30% in het Waals Gewest.
Onze partners
Ubasti consultancy Belgium werkt onder andere voor onderstaande bedrijven.